Duurzaam Gennep

Op deze pagina vindt u informatie over het duurzaamheidsbeleid van de gemeente Gennep, (het indienen van) duurzame initiatieven en bijeenkomsten over dit onderwerp.

Duurzaamheid is een breed begrip en maakt steeds meer onderdeel uit van ons dagelijks leven. Niet alleen groene stroom, zonnepanelen op uw dak, elektrische auto’s voor de deur of het opvangen van regenwater, ook afvalvermindering en -recycling, biodiversiteit in de tuin, groene daken, isolatie en het afzien van gas(aansluitingen) vallen onder duurzaamheid.

Een idee of initiatief?

Werken aan duurzaamheid kan de gemeente niet alleen. Wij hebben uw initiatieven nodig om verder te komen en duurzaamheid een plek te geven in onze kernen. Heeft u een initiatief en wilt u samen met de gemeente werken aan Duurzaamheid? Maak dan gebruik van de onderstaande initiatievenknop.
Wij nemen dan contact met u op en horen graag wat u kunt betekenen voor een duurzaam Gennep.

Ik heb een duurzaam initiatief!

Subsidie en bespaarmogelijkheden

Vanaf eind augustus 2019 wordt door het Rijk subsidie beschikbaar gesteld voor het isoleren van uw bestaande koopwoning, de zogenoemde “Subsidie energiebesparing eigen huis” (SEEH). Wilt u voor de subsidie SEEH in aanmerking komen, dan moet u minimaal twee grote energiebesparende isolatiemaatregelen in de eigen bestaande koopwoning uitvoeren.

Kijk voor meer informatie over subsidies en bespaarmogelijkheden op www.bespaarenergieinlimburg.nl, hét energieloket van en voor Limburgers. Bovendien zijn er uiteenlopende financierings- en subsidiemogelijkheden die worden aangeboden door de provincie Limburg en het Rijk.

   

 • Iedereen doet wat!

  Besparen doe je op jouw manier. Bekijk hier welke maatregelen het beste bij jou passen. Samen maken we Nederland steeds duurzamer. Iedereen doet wat!

 • Duurzaamheidsvisie

  Op deze pagina vindt u de duurzaamheidsvisie van de Gemeente Gennep 2018-2021. Deze visie is het vervolg op een reeks milieubeleidsplannen, waarin duurzaamheid steeds meer het leidende principe is geworden.

  Lees meer
 • Hoe geschikt is uw dak voor zonnepanelen?

  Door de provincie Limburg is een zonnekaart opgesteld waarop wordt aangegeven in hoeverre uw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen ten aanzien van de hoeveelheid zonlicht.

  Lees meer
 • Samen laten we landschapsdromen uitkomen!

  Heeft u een perceel in het buitengebied van de gemeente Gennep en een droom om dit nog mooier te maken? Bijvoorbeeld door een boomgaard aan te planten, een heg te plaatsen of een poel aan te leggen? Laat uw droom achter op www.gennepbuiten.nl en wij helpen u uw droom uit te laten komen!

  Lees meer
 • Koppel uw regenpijp af en ontvang subsidie

  Toekomstbestendig waterbeheer is belangrijker dan ooit. Om in de toekomst wateroverlast te voorkomen, de grondwaterspiegel op peil te houden en verdroging te voorkomen, moet er iets gebeuren. Een van de makkelijkste dingen die u gewoon thuis kunt doen, is de regenpijp afkoppelen. Daardoor stroomt het regenwater niet het riool, maar de tuin in.

  Lees meer
 • Biologische onkruidbestrijding

  De gemeente bestrijdt ‘onkruid’ zonder het gebruik van chemische middelen. Zo voorkomen we verontreiniging van de grond en het grondwater. We vragen aan u als inwoner ook om bij het tuinieren en het onderhoud van terrassen en opritten geen chemische verdelgingsmiddelen te gebruiken.

  Lees meer
 • Bloeiende akkerranden

  Stichting IKL en de Plattelandscoöperatie hebben de handen ineen geslagen om het landschap in het buitengebied van de gemeente Gennep te versterken en bij-vriendelijk te maken. De eerste stap in dit traject is het realiseren van bloemrijke (akker)randen, strookjes en overhoekjes.

  Lees meer