Sluit venster x

Coronavirus

Om verspreiding van het coronavirus te beperken, vindt onze dienstverlening aan de balies uitsluitend op afspraak plaats. We vragen u om zoveel mogelijk digitaal te regelen. Kijk voor meer informatie over onze maatregelen rondom het coronavirus op gennep.nl/corona.

Grote maaironde vanaf 15 september (14-09-2021)

De herfst komt eraan. Dat betekent dat het tijd is voor de laatste maaironde van dit jaar. Vanaf 15 september starten de werkzaamheden. In dit artikel leggen we uit wat er gaat gebeuren.

Om kruidachtige planten zonlicht en ruimte te bieden, maaien we de bermen grotendeels. Dit doen we gefaseerd, door de ruigere delen te laten staan. Als vuistregel blijft er gemiddeld een kwart van de begroeiing staan, daar waar de verkeersveiligheid dat toelaat. Zo bieden we een overwinteringsgebied voor diverse plant- en diersoorten. De stukken waar begroeiing blijft staan, liggen niet vast, volgend jaar slaan we weer andere plekken over.

De maaihoogte passen we aan. We maaien de begroeiing hoger af dan voorheen, om meerjarige kruiden de kans te geven zich verder te ontwikkelen. Zo kunnen we er volgend jaar ook weer van genieten. Verder ondervinden de insecten die laag in de begroeiing voorkomen minder last van het maaien als gevolg van het aanpassen van de maaihoogte.

Maaisel afvoeren

De maaiwerkzaamheden voeren we uit met een maai-zuig-machine. Dit is een machine die het maaisel meteen opzuigt na het maaien. Dit doen we omdat veel bermen voedselrijk zijn. Zo voedselrijk dat het vaak de grassen zijn die domineren, waardoor andere planten minder kans krijgen om te groeien. Door een deel van de voedingsstoffen weg te halen is de concurrentiestrijd om voedingsstoffen eerlijker verdeeld tussen grassen en overige planten. Dat is goed voor de soortenrijkdom.

Hoe zien ecologisch beheerde bermen eruit?

Op onderstaande foto’s is een impressie te zien van ecologisch beheerde bermen. Een ecologisch beheerde berm bestaat uit soorten die van nature voorkomen in dat gebied (te zien op foto 1). Vaak worden algemene soorten als onkruid gezien. Denk bijvoorbeeld aan paardenbloem, fluitenkruid en madeliefjes. Vaak zijn het juist deze soorten die massaal bijen, vlinders en andere insectensoorten aantrekken. Naast de algemene soorten is ecologisch bermbeheer ook van grote meerwaarde voor de zeldzamere soorten.

Waar we in de meeste bermen inzetten op bloemrijke vegetatie, is het niet verkeerd om af ten toe brandnetel te laten staan. Wist u dat brandnetel een belangrijke waardplant is voor vele vlinders? Ook is het zeer waardevol om struikgewas te laten staan tussen bomen (te zien op foto 2). Zo vormen we een belangrijk leefgebied voor soorten die bijvoorbeeld eikenprocessierups eten.

 

Controleer op teken en grasaren

Zelfs bij een dagelijks ommetje in het najaar is het mogelijk om een tekenbeet op te lopen, hoewel de kans kleiner is dan in de zomer. Ook zijn er nog steeds grasaren, die uw huisdier ongewild mee naar huis kan nemen. Controleer uzelf bij thuiskomst op teken en controleer uw hond op de plekken waar grasaren zich kunnen hechten. Dit zijn de huid tussen de tenen, op de kop (ogen, neus en oren) en de huidplooien op de voor- en achterpoten.