Sluit venster x

Coronavirus

Om verspreiding van het coronavirus te beperken, vindt onze dienstverlening aan de balies uitsluitend op afspraak plaats. We vragen u om zoveel mogelijk digitaal te regelen. Kijk voor meer informatie over onze maatregelen rondom het coronavirus op gennep.nl/corona.

Nieuw kunstwerk Kapellenbaan in Gennep (13-10-2020)

Op de Niersdijk in Gennep werd op dinsdag 6 oktober een kunstwerk geplaatst. Dit kunstwerk is gemaakt door Atelier Van Lieshout en is onderdeel van het project ‘Kapellenbaan’.

De traditie van de kapel

Kapellenbaan is een project van Stichting Cultuur Zonder Grenzen, dat geïnspireerd is op de traditionele weg- of veldkapel. De kapel staat symbool voor bezinning en is zowel een culturele als maatschappelijke traditie in onze regio. Aan diverse kunstenaars is gevraagd een ontwerp te maken, waarbij hun kunstwerk reflecteert op de thema’s ‘rust, stilte en bezinning’. De kunstwerken komen verspreid in de gemeenten Boxmeer, Cuijk en Gennep en vormen samen een route die de gemeenten met elkaar verbindt. De hedendaagse kunstwerken zullen daarbij ook verbonden worden met het bestaande religieuze erfgoed in de streek.

Twee kunstwerken in Gennep

In Gennep komen in eerste instantie twee kunstwerken te staan van het project Kapellenbaan. Het kunstwerk van Atelier Van Lieshout, dat vorige week werd geplaatst, is gemaakt van polyester en draagt de titel ‘Panta’. Van Lieshout: “De sculptuur is een toevluchtsoord voor degenen die tijd willen om zich af te zonderen in een maatschappij, waar vandaag de dag minder ruimte voor lijkt te zijn. De titel Panta betekent ‘alles’ en is afgeleid van de bekende Oud-Griekse uitspraak Panta Rhei: ‘alles is in beweging’. Panta verwijst hiermee naar het allesomvattende uitzicht dat het werk biedt. De beschouwer ziet de lucht, het heelal, de kosmos: synoniemen voor alle materie en energie waarin de mens bestaat.”