Sluit venster x

Coronavirus

Om verspreiding van het coronavirus te beperken, vindt onze dienstverlening aan de balies uitsluitend op afspraak plaats. We vragen u om zoveel mogelijk digitaal te regelen. Kijk voor meer informatie over onze maatregelen rondom het coronavirus op gennep.nl/corona.

Raadslid aan het woord: Hebben wij in 2031 nog een zwembad en een sporthal? (06-04-2021)

Denkt u dat wij over 10 jaar nog ons zwembad Pica Mare hebben? Of dat de buurthuizen ’t Hökske, VanOns of Tjenke Muda er nog staan? Ik maak me daar zorgen over.

Deze coalitie heeft extra geld voor het accommodatiebeleid. Totaal € 1,2 miljoen in deze periode. Bijna € 2 miljoen voor een tijdelijke sporthal. Er is geen overzicht waar de € 1,2 miljoen aan uitgegeven wordt. Heijen en Ven-Zelderheide hebben plannen gemaakt voor hun dorpsaccommodaties en beloftes gekregen. Prima plannen, alleen die kosten zijn al flink hoger dan het gereserveerde bedrag.

Tegelijkertijd heeft de provincie onze gemeente op de vingers getikt: de cijfers voor het onderhoud van de accommodaties zijn flink verouderd en geven geen goed beeld. En dus is er een onbekend financieel risico. Gevolg: extra toezicht door de provincie. Er dreigen vanaf 2023 flinke tekorten. Daarnaast dreigt de rijksbijdrage met 10% gekort te worden (jaarlijks 2,5 miljoen). Budgetten van het Sociaal Domein worden voor het eerst in jaren overschreden. Onze in jaren opgebouwde spaarpot is door de huidige coalitie al zo’n 30% kleiner gemaakt.

Ondanks mijn vragen en opmerkingen is er bij de huidige coalitie geen zorg. Er is geen plan voor het groot onderhoud van het zwembad of de bestaande sporthal of de gymzalen. Of plannen voor onderhoud of renovatie van ’t Hökske, buurthuis VanOns en Tjenke Muda.

Ik ben van mening dat de inwoners van onze gemeente recht hebben op een politiek bestuur dat een verstandig huishouden voert. Deze coalitie doet dat niet. De rekening komt later.

Frank Pubben, D66