Sluit venster x

Coronavirus

Om verspreiding van het coronavirus te beperken, vindt onze dienstverlening aan de balies uitsluitend op afspraak plaats. We vragen u om zoveel mogelijk digitaal te regelen. Kijk voor meer informatie over onze maatregelen rondom het coronavirus op gennep.nl/corona.

Raadslid aan het woord: Schulden uit zicht (09-03-2021)

Al bijna een jaar leven we op anderhalve meter afstand en zijn we vooral aan huis gebonden. We missen het sociale contact. We missen het vrijelijk er op uit kunnen; naar het terras of een rondje winkelen. We zijn al met al coronamoe en we verlangen naar betere tijden. Mensen met schulden ervaren dit gevoel gemiddeld tien jaar voordat zij de gemeente om hulp vragen.

Na één jaar corona zien we een toename van neerslachtige of depressieve gevoelens en hebben we zorgen om de ontwikkeling van onze kinderen. Hoe moet dit wel niet zijn na tien jaar schulden? Het is een groep mensen die zich terugtrekt en uit ons zicht verdwijnt. Het klinkt als een cliché, maar het is echt zo: schulden kunnen iedereen overkomen.

In 2017 heeft de PvdA de schuldhulpverlening onderzocht. Mensen moesten langer dan wettelijk bepaald wachten op het aanmeldgesprek. Vervolgens duurde het traject tot de daadwerkelijke start van schuldhulpverlening ook erg lang. Dat kan, en is ook niet erg, wanneer een afkoelingsperiode wordt ingesteld. Dan stoppen de aanmaningen en blijven de deurwaarders weg, maar dat gebeurde amper. Mensen werden wel erg aan hun lot overgelaten.

Dat moest beter. Iedere partij in de gemeenteraad was het daar mee eens. Vier jaar later is er weinig veranderd. Zeer binnenkort wordt het nieuwe beleidsplan schuldhulpverlening aangeboden aan de raad. Dan moet het echt beter. Mensen met schulden moeten we eerder en sneller helpen, bijvoorbeeld door het overnemen van schulden. Zo krijgen mensen weer perspectief. En kunnen ze sneller weer vrijelijk, net als jij en ik, er op uit.

Joy Hillebrand, PvdA