Sluit venster x

Coronavirus

Om verspreiding van het coronavirus te beperken, vindt onze dienstverlening aan de balies uitsluitend op afspraak plaats. We vragen u om zoveel mogelijk digitaal te regelen. Kijk voor meer informatie over onze maatregelen rondom het coronavirus op gennep.nl/corona.

Raadslid aan het woord: Wat Gennep voor mij zo mooi maakt (13-04-2021)

Gennep is een stadje met een verleden. De Gennepse geschiedenis is zichtbaar voor zowel de inwoner als de toerist. Onze gemeente ligt op een unieke plaats. De naam Gennep is afgeleid van het Keltische woord ‘Ganapja’ en verwijst daarmee naar de plaats waar 2 wateren (Maas en Niers) samenkomen.

Onze gemeente heeft de afgelopen jaren de nodige moeite gedaan om de verschillende momenten in de tijdslijn voor iedereen zichtbaar te maken. Zo zijn de oude stadsmuur en de groene stadsgracht hersteld.

De kroonwerken van het Genneper Huys kun je via diverse bruggetjes oversteken, zodat je een goed beeld krijgt van de verdedigingsgordel rond de burcht. Veel mensen maken gebruik van deze mogelijkheid en dagelijks wordt het gebied bezocht door fietsers en wandelaars (ook van het Pieterpad) die er genieten van het uitzicht en de natuur. De geschiedenis is te lezen op de informatieborden langs de route, zodat iedereen die daar net zoveel interesse in heeft als ik, kan lezen wat zich hier vroeger heeft afgespeeld.

Aan de Niers vlakbij het oude gemeentehuis ligt de Sint Martinustoren, ontworpen door de architect Pierre Cuypers. In de Tweede Wereldoorlog is de kerk grotendeels verwoest, alleen de toren is bewaard gebleven. In 2012 is deze toren gerenoveerd en toegankelijk gemaakt voor publiek als uitzichttoren.

Daarnaast ligt Gennep in een prachtig natuurgebied tussen de Maasduinen en de heuvelrug (Reichswald) die in de laatste ijstijd is ontstaan. Hier zijn mogelijkheden te over voor een mooi verblijf, fietstocht of wandeling.

Nu ik dit geschreven heb en nog eens nalees, realiseer ik me dat dit alles klinkt als een promotietekst voor Gennep. Ik kan niet anders dan concluderen dan dat Gennep de moeite waard is.

Remco Reinten, CDA